lørdag den 26. marts 2011

Elefanten har ikke 4 knæ og Lightyear lever!

Jeg overvejer at muge ud i ye olde vidensbank, noget af nedenstående må ryge for at gøre plads til ny, nyttig viden. Jeg vil i hvert fald gerne undersøge nærmere på Bruttonationalprodukt - for jeg erfarede i dag, at Lichtenstein har verdens største pr. indbygger...


Bond, James Bond-trivia: Der har gennem årene været 4 danskere med i forskellige JB-film. Quantum of solace kan oversættes til En smule trøst. Dværgen fra "The Man with the Golden Gun" hedder Nick Nack - Nick Nack er også navnet på en snack.
Coco Chanel sagde: Ingen kvinde er så dårlig, at hun ikke kan være mandens bedre halvdel.
Dali har malet et billede, hvori indgår en mand, som har skidt i bukserne.
Elefanten har ikke 4 knæ, den har kun knæ på bagbenene. På forbenene er det vristen, som bøjer. Og på forbenene går elefanten på tåspidserne inde i trædepuderne.
Fyrre til hundrede hår er det normalt at tabe om dagen.
Grise kan ikke se op i himlen. (Og det er rigtig synd for dem!)
Hele den hollandske befolkning blev engang dømt til døden for kætteri. (Det fik dem heldigvis ikke ned med nakken.)
Japans skriftsystem bruger 2 typer tegn: Kanji og Kana.
Kromatisk skala betyder op- eller nedadgående skala i halvtone skridt.
Myrmekologi er læren om myrer.( Jeg synes ellers det logisk burde hedde Myrenes-kologi.)
Lightyear, Buzz: Inspirationen til karakteren er hentet fra Buzz Aldrin, en vaskeægte astronaut. Og en astronaut fra Sovjetunionen hed ikke astronaut, men Kosmonaut.
Oksapminstammen tæller fra tommelfinger til tommelfinger, men når 19 og ikke 10 - for de tæller også punkter over armene, skuldrene og hovedet.
Seng, slummer, drøm, søvnig, pude, træt, lur, gab, blund og snorke - sig det til en ven, han vil sandsynligvis huske (forkert), at du også sagde "sove". (Lav dit eget eksempel med et andet tema, det virker!)
Tysk er et officielt sprog i Namibia.
Vatikanet: Der tales også tysk - og latin og italiensk.

4 kommentarer:

  1. Fedest :) Jeg får fyldt min vidensbank op i takt med at du tømmer din!
    Og i øvrigt kan jeg da lige tilføje at der ovenikøbet er 2 forskellige slags kana-alfabeter: Hiragana og Katakana der bruges til hhv. japansk-afstammede ord og fremmed-ord. Det svarer lidt til at vi skulle have et særligt sæt bogstaver for at skrive flute eller creme fraiche...
    Og jeg vil straks indføre oksapmin-tælning i min verden :)

    SvarSlet
  2. A - Albue. Det er fysisk umuligt at slikke på sin egen albue.


    B - Blink. Alle fugle, undtagen ugler blinker med det nederste øjenlåg. Kvinder blinker dobbelt så mange gange som mænd.


    C - Constantinople. Hed byzantium indtil den romerske kejser constantine etablerede Constantinople som hovedstad i romerriget i år 330 ovenpå den eksisterende by. Byen var under det meste af middelalderen den største og rigeste by i verden. Har siden 1453 heddet istanbul. Navnet skiftede da det osmanske rige erobrede byen fra det byzantinske kejserrige.


    D - Dalmatinerhunde bliver født uden pletter. Dalmatia er en del af kroatien og hed sådan da det var en del af romerriget.


    E - Elektricitet. Stød fra statisk electricitet kan være helt op til 3.000 volt. Lyn er på op til 3.000.000 volt og varer under et sekund. Det første batteri blev lavet for 200 år siden af Alessandro Volta, Thomas Edison opfandt den elektriske pære i 1879.


    F - Frederik den 7. var kongen der gav danmark sin første grundlov i 1849 og opgav enevældet.


    G - GPS. Global Positioning System er pt. det eneste fungerende navigationssystem baseret på satelitter. Systemet blev oprindeligt udviklet af det amerikanske forsvarsministerium til militært brug under navnet NAVSTAR, men er siden 1980'erne i anvendelse i både kommercielt og privat øjemed. Amerikanerne driver stadig systemet og kan i krigssituationer gøre systemet mindre nøjagtigt eller helt utilgængeligt for alle andre end det amerikanske militær. På den baggrund er EU i gang med at skabe et uafhængigt navigationssystem, Galileo. Rusland driver i forvejen et lignede system kaldet GLONASS.


    H - Højrehåndede mennesker lever i gennemsnit 9 år længere end venstrehåndede.


    I - Intelligente mennesker har mere zink og kobber i deres hårstrå.


    J - Japan. Japan eller Nihon, betyder solens ophav, var fra 1600 indtil 1854 regeret af en shogun (krigsherre)fra tokugawa shogunatet (eller bafuku). De havde vundet magten i oktober 1600 ved segikahara, hvor Ieyashu Tokugawa havde endeligt besejret sine modstandere. I 1854 tvang den amerikanske flådeofficer Matthew Perry japan til at åbne sine havne for udlandsk handel og det førte til Meiji restaureringen som endte det feudale system. Et vesterlandsk princip blev i stedet indført.

    SvarSlet
  3. K - Knæler. En han knæler kan kun formere sig hvis den mangler hovedet. Derfor bider hunnen hovedet af som det første. Hun spiser han bagefter.


    L - Lego. Lego er en sammentrækning af Leg Godt, og beyder på latin jeg sammensætter. Trælegetøjet som Kirk familien fremstillede fik i 1934 navnet LEGO.


    M - Månen bevæger sig langsomt væk fra jorden med 3,8 cm om året. Om 500 millioner år vil den være for langt væk til at lave flod og ebbe.


    N - Nys. Når du nyser dør nogen af dine hjerneceller fordi hjernen rammer kraniet…


    O - Oberon er navnet på feernes konge. Han er bedst kendt fra Shakespeares skuespil en skærsommernats drøm.


    P - Pupilen øger sin diameter med op til 45 % når man kigger på noget man synes er smukt, pænt eller ophidsende. Hvis du prutter konstant i 7 år har du genereret den samme energi som en atombombe.


    Q - Quijote. Den sindrige ridder Don Quixote de la Mancha er en roman af den spanske forfatter Miguel de Cervantes. Don Quijote af Mancha, er en ridder der på sin stridshest - et magert øg ved navn Rosinante - drager ud i verden for som en af de "Vandrende riddere" at tage kampen op mod alskens ondskab og trolddom. Han kæmper drabelige kampe mod får, vindmøller og uskyldige forbipasserende.


    R - Rødmen. Når du rødmer rødmer din mavesæk også.


    S – Sex: Hver dag er der i gennemsnit 200 millioner mennesker der dyrker sex. Sex gør kvinder pænere, hver gang en kvinde dyrker sex bliver hendes hår blankere og huden strammere. Sex producere naturligt antihistamin. Sex er biokemisk det samme som at spise en god mængde chokolade, det feder bare ikke. Mænd tænker på sex i gennemsnit hver 7 sekund.


    T - Tommelfingerreglen kommer fra en gammel engelsk lov om at ægtemanden kun måtte slå sin kone med genstande der var under en tommel brede.


    U - Ulysses Simpson Grant var en amerikansk general og USA's 18. præsident. Grant var Nordstaternes førende general under Den Amerikanske Borgerkrig.


    V – Vandal. En person der ødelægger noget uden mening og mål. Ordet kommer fra en germanisk stamme der ødelagde Rom i 455.


    W - Waterloo. Den 18. juni 1815 tabte Napoleon slaget ved den belgiske by waterloo til en koalition af engelske, tyske, belgiske og hollandske tropper. Den hær var resultatet af den 7. koalition mod franskmændene siden napoleonskrigene startede i 1803. Slaget blev hans sidste og han blev afsat og sendt i eksil på øen st. Helena i syd atlanten.


    X - X-planes. Amerikanske test fly benævnes X efterfulgt af et nummer. X-1-2 var det første fly til at gennembryde lydmoren. Chuck Yeager fløj det.


    Y - Y-Kromoson. Hankøn har et x og et y kromoson. Y kromosonet er en degenereret udgave af x kromosonet. Hanner danner to typer sædceller, en type med et Y-kromosom og en type med et X-kromosom, og dette afgør afkommets køn.


    Z - Zanzibar. Ø udfor afrikas kyst. En del af Tanzania. Freddie Mercury var født på Zanzibar og hed oprindeligt Farookh Bulsara og var af indisk afstamning.


    Æ – Æstetik betyder sansning på græsk.


    Ø – Øksnehallen var tidligere et kvægtorv med plads til 1600 kvæg.


    Å - Et år er den tid, det tager jorden at foretage en omkredsning af solen.

    SvarSlet
  4. udfordring: find selv på et emne for hvert bogstav i alfabetet ;)

    SvarSlet